DZS: nastavak pada broja zaposlenih u industriji

Bez autora
Apr 05 2010

Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u veljači bio je manji za 0,4 posto prema mjesecu ranije te 8,2 posto u odnosu na veljaču prošle godine. U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009., broj zaposlenih osoba u industriji u veljači ove godine bio je manji za 6,3 posto. Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje veća za 8,4 posto. Pritom je proizvodnost rada u rudarstvu i vađenju veća je za 0,9 posto, u prerađivačkoj industriji za 8,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,1 posto. Prema područjima djelatnosti, broj zaposlenih u veljači ove godine prema istom mjesecu 2009. najviše je smanjen u prerađivačkoj industriji, za 8,8 posto. U rudarstvu i vađenju manji je za 7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto.

DZS: nastavak pada broja zaposlenih u industrijiUkupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u veljači bio je manji za 0,4 posto prema mjesecu ranije te 8,2 posto u odnosu na veljaču prošle godine, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009., broj zaposlenih osoba u industriji u veljači ove godine bio je manji za 6,3 posto.

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje veća za 8,4 posto.

Pritom je proizvodnost rada u rudarstvu i vađenju veća je za 0,9 posto, u prerađivačkoj industriji za 8,2 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 5,1 posto.

Prema područjima djelatnosti, broj zaposlenih u veljači ove godine prema istom mjesecu 2009. najviše je smanjen u prerađivačkoj industriji, za 8,8 posto. U rudarstvu i vađenju manji je za 7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,6 posto.

Među djelatnostima prerađivačke industrije koje imaju nešto veći udio u ukupnom broju zaposlenih u hrvatskoj industriji, pad broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježi se, primjerice, u proizvodnji odjeće za 7,4 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 1,4 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 15 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 11,5 posto.

U proizvodnji prehrambenih proizvoda, koja ima najveći udio u prerađivačkoj industriji od 15,64 posto, broj zaposlenih na godišnjoj razini smanjen je 4,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik